DISTRIBUIȚI

Etapa a opta din La Liga este deschisă, vineri, 5 octombrie, de la ora 22:00, de derby-ul Țării Bascilor, dintre Athletic Bilbao și Real Sociedad, un duel cu o istorie de peste 100 de ani! Deși la general, alb-roșiii au un avantaj de 73 de victorii la 54 în dreptul alb-albaștrilor, în ultimul sezon, Real Sociedad a obținut patru din cele șase puncte puse în joc în campionat: 3-1 și 0-0.

ULTIMUL DUEL PE NUEVO SAN MAMES: UN 0-0
În ultimele cinci meciuri oficiale, statistica este mai echilibrată: ambele au câte două victorii, iar un meci s-a încheiat la egalitate. Ultimul meci jucat pe terenul lui Athletic a fost un egal fără goluri: 0-0, în 16 decembrie 2017!

În acest an, cele două cluburi basce de tradiție traversează momente dificile înaintea duelului direct. Bilbao e pe locul 15, cu 7 puncte (și un meci mai puțin jucat), iar Real Sociedad e pe 13, cu 8 puncte, după șapte etape disputate.

Athletic are o serie de cinci meciuri fără victorie (patru egaluri și o înfrângere), dar între acestea are și două remize cu granzii Real și Barcelona. Formația din San Sebastian are o singură victorie în ultimele cinci meciuri, un 1-0 cu Huesca. În rest, trei înfrângeri și o remiză, având adversari mai slabi decât cei ai rivalei din Bilbao.

AMBII ANTRENORI SUNT LA PRIMUL DERBY BASC DIN CARIERĂ
La capitolul absențe, balanța atârnă greu în dreptul celor de la Sociedad: Juanmi, Theo Hernandez, Januzaj, Diego Llorente și Martin Merquelanz sunt indisponibili. Dincolo, Eduardo Berizzo îl are pe lista indisponibililor doar pe Lekue. Pentru cei doi antrenori, Eduardo Berizzo și Asier Garitano, ambii aduși astă-vară, va fi primul derby basc din carieră!

Rivalitatea dintre cele două formații a fost sporită în această vară și de faptul că Athletic Bilbao l-a „furat” pe Inigo Martinez de la Real Sociedad, activându-i acestuia clauza de transfer. Mutarea nu a fost primită chiar bine la Donostia. Cum nu sunt privite cu ochi buni nici târcoalele pe care le dă Bilbao atacantului de doar 21 de ani al lui Sociedad, Mikel Oyarzabal. Dar, cunoscând politica formației din Bilbao, care folosește doar jucători basci sau cu legături puternice cu Țara Bascilor, e oarecum normal să încerce mereu să „sufle” jucători basci talentați de la echipele rivale din provincie: Sociedad, Eibar sau Alaves. Real Sociedad a avut inițial aceeași politică, dar a renunțat la aceasta la finalul anilor 80!

UN DERBY FĂRĂ PATIMĂ, FĂRĂ URĂ
Altfel, în general, derby-ul basc este unul prietenos. Nu există ură între fanii celor două formații, acest derby e mai degrabă unul frățesc, nefiind nimic neobișnuit să vezi, adesea, fanii celor două formații urmărind împreună partidele din tribună, amestecați. Multe familii din Țara Bascilor au membri care țin cu Bilbao și membri care țin cu Real Sociedad.

Ambele cluburi propun câte un jucător de perspectivă: Inaki Williams, atacantul de 24 de ani al lui Bilbao, respectiv Oyarzabal, atacantul de 21 de ani al lui Sociedad. Deocamdată, însă, în acest sezon, cei doi tineri atacanți întârzie să-și arate potențialul. Alb-albastrul are șapte meciuri jucate și niciun gol marcat, în timp ce atacantul lui Athletic a marcat doar o dată în șase jocuri.

Pronostic : pauză sau final X – cotă 1.69

The latest football information here. Now retrieving info from data source.

Lasă un răspuns