DISTRIBUIȚI

După Rayo – Getafe, un alt derby regional are loc în această etapă a noua din Spania. Eibar și Athletic Bilbao, derby-ul basc al rundei, se dispută duminică, de la ora 17:15, pe arena Ipurua.

BILBAO, FĂRĂ VICTORIE DIN LUNA AUGUST
Cele două echipe din Țara Bascilor ajung la acest meci din posturi diferite. Eibar a câștigat în ultima etapă în deplasare, la Girona, și are trei meciuri fără eșec în ultimele cinci runde, în timp ce Bilbao nu a mai bătut pe nimeni din luna august. De atunci, a strâns patru remize și două eșecuri. În ultima etapă jucată, Athletic a pierdut acasă un alt derby basc, 1-3 cu Real Sociedad!

Eibar, aflată pe locul 12, cu 10 puncte, pare echipa mai în formă. Athletic Bilbao e pe 17, cu doar 7 puncte, dar și un meci mai puțin jucat. Una dintre cele doar trei echipe (alături de Real și Barcelona) care nu au jucat niciodată în liga secundă, cochetează mai mult ca niciodată cu retrogradarea.

ULTIMELE DOUĂ DERBY-URI PE IPURUA, CÂȘTIGATE DE ATHLETIC
Jucătorii gazdelor știu că nu le va fi ușor cu unul dintre granzii Spaniei, indiferent de forma de moment a acestuia. „Athletic e o echipă mare, luptă până la final atât acasă, cât și în deplasare, cum o demonstrează în fiecare meci. Ne vor face lucrurile foarte dificile. Mai ales pe teren propriu, în ultimii ani, nu am reușit să-i învingem. Punctele câștigate într-un derby sunt mai valoroase, sperăm să fie cazul acum, venim după o victorie în deplasare și avem un moral foarte bun. Să câștigăm acum un derby cu Athletic ar fi ceva foarte special”, a declarat fundașul Anaitz Arbilla, crescut la academia lui Athletic Bilbao, dar în prezent în lotul lui Eibar.

Și Arbilla are dreptate. Ultimele două partide directe disputate pe Ipurua s-au terminat cu victoria oaspeților cu același scor: 0-1. Mai mult, echipa din Bilbao a câștigat trei din cele patru derby-uri din prima ligă disputate pe terenul lui Eibar.

De altfel, în ultimele cinci partide directe, Eibar a scos doar un egal, chiar în ultimul meci jucat, la Bilbao. În rest, patru victorii pentru Athletic din patru meciuri.

IPURUA ARE ȘI AMINTIRI NEPLĂCUTE PENTRU TRUPA DIN BILBAO
Ipurua nu are, însă, doar amintiri plăcute pentru Bilbao. Din contră! În urmă cu șase ani, pe când Eibar era în liga a treia, iar Athletic Bilbao jucase, de puțină vreme, finala Europa League, la București, pierdută în fața lui Atletico Madrid, cele două echipe s-au duelat în Cupă.

Formația antrenată pe atunci de Marcelo Bielsa avea să remizeze inexplicabil, 0-0, în fața echipei terț-divizionare. La returul de la Bilbao, Eibar a reușit un 1-1 care a eliminat-o pe Athletic din competiție, ceea ce a provocat o criză la Bilbao, care a dus în cele din urmă la demiterea lui Marcelo Bielsa.

O REVEDERE ȘI CÂTEVA REVENIRI ACASĂ
Acest meci îi va aduce din nou față în față pe Orellana, mijlocașul chilian al lui Eibar, și pe antrenorul argentinian Eduardo Berizzo, aflat pe banca lui Bilbao. În urmă cu doi ani, pe când erau amândoi la Celta Vigo, Berizzo l-a exclus din lot pe Orellana după un conflict cu acesta. Mijlocașul a ajuns apoi la Valencia, unde a avut un nou conflict cu antrenorul Marcelino, ceea ce l-a adus în această vară la Eibar.

Trei din fotbaliștii lui Bilbao, Ander Capa, Berchiche și Dani Garcia se întorc practic acasă, ei fiind foști jucători la Eibar. Aceștia trei vor juca pentru prima dată în deplasare pe arena Ipurua, care le-a fost „casă” până anul trecut.

Pronostic : sansa dubla x2 – cotă 1,47

Lasă un răspuns